Moj TV - TV Program za 200+ kanala
NEM Zagreb 2019
NEM dovodi u Zagreb neke od ključnih aktera TV industrije iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Mađarske, Belgije, Češke i Estonije
27. septembar 2019.

NEM Zagreb 2019

 

Takmičenje za najbolji scenario serije ili formata jedinstvena je prilika za talentovane scenariste bez obzira na iskustvo

NEM Zagreb 2019, zimsko izdanje renomiranog događaja New Europe Market, pruža jedinstvenu priliku svim TV kreativcima. Uz brojne panele, radionice i predavanja, NEM organizuje i takmičenje za najbolji scenario serije ili formata. Bez obzira na nivo scenarističkog iskustva, ovo takmičenje sjajna je prilika za predstavljanje svojih ideja svetskim imenima TV industrije u potrazi za novim idejama, i to u dve kategorije: 

najbolji scenario u kategoriji serija (drama, triler, kriminalistika, fantastika, SF, komedija) 

• najbolji koncept posebnog formata (rijaliti, kviz, dokumentarna emisija)

Nezavisni, stručni žiri sastavljen je od profesionalaca koji se bave razvijanjem scenarija, organizacijom scenarističkih takmičenja ili radionica te su svakodnevno u dodiru s raznim TV projektima.

• Fara Abušveša (Ujedinjeno Kraljevstvo),  predstavnica organizacije Rocliffe i producentkinja nominovana za prestižnu nagradu BAFTA (The British Academy of Film and Television Arts) i osnivač BAFTA-inog takmičenja za najbolji scenario Rocliffe New Writing Showcase and Competition. 

Producirala je hitove kao što su "Ubistva po abecedi" (The ABC Murders) s Džonom Malkovičem i Rupertom Grintom, kao i Netflixov "Nezamenljiv ti" (Irreplaceable You) s Kristoferom Vokenom. Ujedno je autorka bestselera na Amazonu s knjigama "Rocliffe Notes: A Professional Approach For Screenwriters and Writer-Directors" (Roklif beleške: Profesionalan pristup za scenariste i pisce-režisere) i "Rocliffe Notes - A Guide to Low Budget Filmmaking: Taking Your Film from Script to Screen" (Roklif beleške: Vodiš za snimanje niskobudžetnog filma: Vaš film od scenarija do ekrana).

ScreenCraft (Sjedinjene Američke Države), konsultantska agencija koja spaja scenariste i filmadžije s renomiranim holivudskim produkcijskim kućama i studijima kao što su Netflix, CBS Studios Internationa, NBC Universal, 20th Century Fox, Lionsgate, Paramount, Sony Pictures Television, Warner Bros, 3 Arts Entertainment, The Sundance Institute i mnogi drugi. 

Joyrider (Mađarska),  kreativna mreža producenata i pisaca koja razvija projekte za brojne  platforme. "Povodom predstavljanja naše firme na međunarodnom tržištu, zahvalni smo što Centralna i Istočna Evropa (CEE region) napokon ima događanja kao što je NEM Zagreb. Radujemo se prilici za predstavljanje naših usluga potencijalnim partnerima, prepoznavanje novih projekata i talenata", izjavio je Gabor Krigler, osnivač i izvršni kreativac firme Joyrider, s dugogodišnjim iskustvom rada u HBO Evropa, koji je danas jedan od njihovih glavnih klijenata.

Cineuropa.org (Belgija), prvi evropski portal posvećen kinematografiji i audio-vizuelnim umetnostima na četiri jezika. Poseban projekat portala je ScriptAnalysis, program koji scenaristima pruža povratnu informaciju o njihovoj ideji i radu koju daju TV profesionalci.

Domeniko La Porta, glavni urednik portala, podržava NEM-ovu inicijativu: "Cineuropa veruje kako svaki uspešan i kreativan projekat počinje kvalitetnim pisanjem. Pisci moraju da imaju finansijsku podršku, ali i pristup konstruktivnoj kritici iskusnih profesionalaca, upoznatih sa situacijom na tržištu TV industrije."

• Black Nights Film Festival (PÖFF) (Estonija), petodnevni filmski festival koji se s vremenom pretvorio u centralno mesto okupljanja profesionalaca iz Azije i Amerike, povezujući ih s ključnim regionalnim donosiocima odluka. "Uzbuđeni smo što smo deo NEM-a Zagreb. Radujemo se čitanju svih zanimljivih projekata, učestvovanju na panelima i prezentacijama uspešnih TV projekata. Saradnja s NEM platformom, kao našoj srednjoevropskoj verziji, donosi nam razmenu znanja i iskustava, kao i razvoj saradnje između profesionalaca.", izjavila je Trin Tramberg, koordinatorka međunarodnog scenarističkog takmičenja Script Pool u organizaciji Tallin Black Nights Film Festival. 

MIDPOINT (Češka), platforma usmerena na razvoj scenarija i projekata, te povezivanje profesionalaca u okviru industrije: scenarista, režisera i producenata iz CEE regiona.

Tokom predselekcionog kruga, nezavisni žiri će odabrati 30 scenarija iz svake kategorije, od čega će 10 scenarista dobiti priliku za sastanak s čelnim ljudima iz firmi poput BBC Studios, Beta Film, RAI, ZDF, CBS Studios International i HRT. Tri najbolja scenarija iz obe kategorije biće predstavljena u glavnoj dvorani svim učesnicima NEM-a Zagreb, među kojima će biti i predstavnici navedenih vodećih produkcijskih kuća, a najbolji scenario u svakoj kategoriji osvaja nagradu u iznosu od 5.000 evra.

NEM Zagreb/Zagreb: Platforma za sklapanje ključnih poslova 

New Europe Market godinama je prepoznatljiv kao centralno mesto okupljanja profesionalaca iz audio-vizuelne industrije. Brojni su poslovi sklopljeni upravo u Dubrovniku, a jedan od njih popularizovao je hrvatsku seriju "Novine". Producenti Nebojša Taraba i Miodrag Sila (Drugi plan) na NEM-u su dogovorili saradnju s izraelskom producentskom i distribucijskom kućom Keshet koja je otkupila prava za globalnu distribuciju. Nedugo zatim se pojavila i na Netflixu kao prva hrvatska serija.

Posao iz snova sklopio je i Lars Lundstrom, producent jedne od najpopularnijih skandinavskih serija "Pravi ljudi" (Real Humans). Na NEM-u je upoznao čelnike produkcijske kuće AMC International koji su otkupili format i snimili britansku verziju "Ljudi" (Humans).  

 

NEM Zagreb, prvo zagrebačko izdanje događaja New Europe Market, održaće se od 11. do 13. decembra 2019. u hotelu "Esplanade Zagreb". 

Više detalja o NEM-u Zagreb i takmičenju za najbolji scenario pročitajte na službenoj web-stranici New Europe Marketa.

 

Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentarisanja)
 
Povezane vijesti
Najnovije vesti
Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uslovi korišćenja  •  Facebook  •  Twitter
© 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored Moj TV - TV Program za 200+ kanala